Pitali smo vas...

 

Intervju o nastavi na daljinu

 

Prošlo je više od mjesec dana otkako je škola, ustanova koju pamtimo kao prostor za učenje i druženje, zatvorila svoja vrata. Neki su se vrlo brzo prilagodili na virtualni način rada, a nekima ipak nedostaje svakodnevni odlazak u školu. Pitali smo učenike petih, šestih, sedmih i osmih razreda što misle o virtualnoj nastavi pa ako vas zanimaju njihovi odgovori nastavite čitati.

Lara: Koje su prednosti, a koje mane virtualne nastave?

Marta Iličić: Prednosti su osjećaj kako imamo više vremena za sebe te činjenica da smo kao razred povezaniji. Mane virtualne nastave osobito osjećamo mi osmaši budući da je stres zbog upisa i završetka školske godine dodatno pojačan ovom izvanrednom situacijom.

Filip Skočić: Mana bi bila ta što nam profesori ne mogu objasniti sve onako kako bi htjeli i kako su predvidjeli svojim programom. Činjenica kako dobivamo previše zadaće iz pojedinih predmeta ne olakšava novonastalu situaciju. Kao prednost istaknuo bih mogućnost “scrollanja” budući da se na taj način možemo vratiti i pogledali što smo zaboravili. Jako mi se sviđa i mogućnost postavljanja pitanja profesorima "izvan nastave" jer na taj način možemo odmah saznati ono što nismo najbolje shvatili za vrijeme trajanja sata.

Lara: Kako bi se mogla poboljšati nastava na daljinu?

Marta Iličić: Manje zadaće, više videopoziva. Bilo bi bolje kada nas profesori ne bi odmah “napali” s ispitivanjima ili testovima, odnosno kvizovima. Ukrako, nastava na daljinu bila bi bolja kada nas profesori ne bi “zatrpavali” zadatcima.

Filip Skočić: Manje zadaće i više komunikacije s učenicima.

Lara: Je li učenicima lakše ili teže izvršavati svoje školske obaveze dok traje virtualna nastava?

Allani Sabljak: Mislim da je učenicima puno lakše.

Lucija Breljak: Mislim da to ovisi o učeniku.

Lara: Hoće li biti ocjenjivani roditelji ili djeca? Smatrate li da će roditelji pomagati svojoj djeci u rješavanju ispita?

Lucija Breljak: Roditelji, ali će ocjenu dobiti djeca.

Filip Skočić: Ne vjerujem da će se to dogoditi, mada je istina da neki učenici koriste ovakav oblik nastave u svoju korist.

Lara: Objasne li profesori sve dovoljno jasno?

Filip Skočić: Ponekad. Neki profesori novu, opsežnu lekciju objasne samo jednom i daju nam zadaću, dok dok s druge strane imamo profesore koji žele temeljito utvrditi gradivo i onda nam dati ispit.

Marta Iličić: Kako koji profesori - neki, koji nastavu održavaju putem poziva, odlično objašnjavaju novo gradivo, no ostali ne. Neki profesori samo šalju zadatke i ukratko objasne u poruci, ali ne dovoljno jasno pa smatram da gradivo nije dobro objašnjeno.

Lara: Hoće li nastava na daljinu pozitivno ili negativno utjecati na učenike?

Marta Iličić: Cijela će ova situacija negativno utjecati na učenike jer smatram kako učenici polako gube volju i zanimanje za školu te za školske obaveze. Smatram kako će se brojni učenici ulijeniti za vrijeme trajanja nastave na daljinu.

Filip Skočić: Negativno! Nakon ovoliko dugo vremena provedenog uz laptope/tablete/računala, ne vjerujem da ćemo se lako priviknuti na normalne školske standarde.

Lara: Kako će izgledati škola poslije svega ovoga? Hoće li učenici još uvijek imati radne navike?

Filip Skočić: Bit će teško naviknuti se opet na klasičnu nastavu i vratiti se radnim navikama koje ona podrazumijeva. No ipak smatram da će nam lakše biti nakon što se vratimo u školske klupe i ponovno krenemo sudjelovati u normalnoj nastavi.

Marta Iličić: Mislim da učenici neće odmah nakon povratka u školske klupe imati iste radne navike kao prije, trebat će proći neko vrijeme da se učenici vrate u “normalu”. Pomoći će nam činjenica da tijekom trajanja nastave na daljinu profesori šalju velik broj zadatka i puno očekuju pa ćemo se zbog toga lakše prilagoditi školskim obavezama.

 

Zaključili smo da je učenicima lakše na "pravoj nastavi te da kao manu većina njih ističe činjenicu da profesori zadaju previše zadataka. Neki bi se vratili u školske klupe, a neki bi ipak ostali u svojim domovima. Hoće li učenici imati radne navike poslije ovoga - to će nam vrijeme pokazati.

Autorica intervjua: Lara Blagajac

Create a Free Website With Webador