UMJETNIČKI KUTAK

 
K-POP

 

 

Glazba ima moć „podići te“ i „spustiti te“! Zar nije zanimljivo kako glazba ima utjecaj na nas?

Ponekad kad smo loše, tražimo glazbu da nas oraspoloži, a kad smo sretni tražimo neku uz koju ćemo još i više moći izraziti svoje veselje. U svakom slučaju, glazba nam pomaže izraziti naša stanja i osjećaje. Kroz nju kao da prodišemo.

Glazba je stvarno ponekad kao kisik, o čemu svjedoči svjetski glazbeno-kulturni fenomen „K-popa“. „K-pop“ je glazbeni smjer koji su oblikovali glazbenici iz Južne Koreje, a kombinacija je popa, rocka, hip hopa i R&B-a iz. U ovome će članku  biti poseban osvrt na grupu BTS i njihov album Love yourself.

Glavni motivi albuma su: jačanje osoba, buđenje njihove unutarnje snage, mladost i ljubav. Raspoloženja koja prevladavaju su emocionalno oslobađajuća, živahna, puna pouzdanja i strastvena. Pjesme nas "pozivaju" na prihvaćanje vlastite vrijednosti, otkrivaju nam ljepotu svakoga od nas, bude nas iz lošeg raspoloženja i daju nam snagu da „oživimo“!

S pravom se može reći da je ovaj korejski band „zapalio“ čitav svijet. Prošle godine BTS-i su napravili kampanju za prevenciju nasilja pod nazivom „Love myself“. U sklopu kampanje održali su govor na 73. Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda. Zbog čitavog svog doprinosa postali su najmlađi dobitnici Reda za kulturne zasluge, od predsjednika Južne Koreje zbog svog doprinosa u širenju korejske kulture i jezika.

Za primjer prilažemo tekstove pjesama Bright (Sjajan) i Love Yourself (Zavoli sebe).

 

 

Članak napisala Ivna Ivanković, mag. psyche. Pjesme priredila i prevela Stella Mlinac, 8.b


Strip “FRÜHER GEBURSTAG”, autor Denis Rođak


Sve će biti u redu!

Učenici 2. a razreda poslali su nam svoju likovnu poruku! Sve će biti u redu! ❤

 


Prigrlimo raznolikost

 

Povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti učenici 7. c pripremili su prezentaciju kojom su željeli naglasiti važnosti interkulturalne osjetljivosti.  

 


Povodom Dana planeta Zemlje

Na poveznici u nastavku pogledajte našu virtualnu galeriju, u kojoj smo okupili predivne radove naših učenika posvećene Danu planeta Zemlje. Njihova kreativnost nam je svima poticaj da pazimo na naš jedini planet. Zato – reciklirajmo i dajmo novi život otpadu!

  VIRTUALNA EKO GALERIJA

 


Literarni radovi na njemačkom jeziku

 

Pročitajte dva sastavka na njemačkom jeziku o virusu Covid-19 koje su napisale naše učenice Anja Makek i Gabrijela Jurić!

 

Create a Free Website With Webador